rossleor asseco murr

Olšovečtí strojaři vyvíjejí unikátní motor

Společnost Strojírny Olšovec, která loni oslavila 30. výročí svého založení, patří na MSV k tradičním vystavovatelům. A není to jen vůně vepříka otáčejícího se na rožni v zákulisí veletržního stánku, která každoročně láká návštěvníky k expozici této rodinné firmy.

 

Odborníci rodinné firmy Strojírny Olšovec jsou známí tím, že si umí poradit i s hodně nekonvenčními zakázkami. A jak uvedl její jednatel Ing. Pavel Stupárek, ve firmě je stále aktuální téma spojené s úsporami energií, kdy firma pokračuje v úsilí o maximalizaci energetické soběstačnosti a snižování uhlíkové stopy. V souladu s plánem ČR podporovat obnovitelné zdroje využila dotační program Úspory energií pro schválený projekt stavebních úprav výrobních prostor, který by jí měl umožnit ušetřit ročně 105 MWh primární energie, což je cca 15 % z elektřiny, kterou celkově spotřebovává. Cílovým stavem je zajistit si vlastními fotovoltaickými zdroji polovinu elektrické energie, kterou nyní potřebuje pro svoji výrobu. To znamená dosáhnout 50% energetické soběstačnosti, což by měla umožnit právě připravená žádost na dotační titul v programu RES, pro záměr vybudovat FVE o celkovém výkonu 150 kW.

Nový plynový motor – šance nahradit diesely
Letošním trumfem připraveným pro MSV je motor – a ne ledajaký. Plán EU na zákaz spalovacích motorů od roku 2035 byl inspirací k tomu, aby olšovečtí strojaři společně s týmem výzkumných pracovníků vytvořili modelové zařízení tepelného plynového motoru. V současné době je podána žádost na dotační titul Proof of concept na financování výroby prototypu nové energetické jednotky (NEJ) využívající tepelného plynového motoru o výkonu 50-100 kW.
Vývojové oddělení firmy již úspěšně dokončilo první etapu vývoje nového revolučního typu tepelného motoru (viz obr. 1) pracujícího v uzavřeném dokonalém termodynamickém cyklu s vnější dodávkou tepla, v němž je pracovní látkou reálný plyn. Na vynález již byla podána česká národní patentová přihláška, kterou bude následovat i evropská.
Tento motor umožní vysoce efektivně využít teplo z jakéhokoliv zdroje (i odpadní teplo), dosahující teploty okolo 100 °C. Může velice efektivně využívat i teplo ze slunce, geotermálních zdrojů apod. Vyznačuje se vysokou účinností i při malých rozdílech teplot a umožní tak zvýšit efektivitu využití stávajících, zejména fosilních zdrojů, ale i vysoce efektivní získávání zcela čisté mechanické, potažmo elektrické energie, ze slunečního svitu. Například v oblasti mezi obratníky bude pracovat s téměř dvojnásobnou účinností ve srovnání se současnými FVE, ovšem s výrazně nižšími výrobními náklady na 1 kWh.
Motor splňuje současné požadavky EU na snižování uhlíkové stopy a ve speciálním tandemovém provedení by mohl v blízké budoucnosti umožnit nahradit výbušné dieselové motory, např. v nákladních automobilech, lokomotivách, lodích apod.
Další nezanedbatelnou předností motoru je jeho naprosto tichý chod bez vibrací, vysoká životnost a také výrazně nižší výrobní cena ve srovnání s konvenčními spalovacími motory.
Firma už zahájila práce na výrobě prototypů s výkonem 50–100 kW a v roce 2026 plánuje odstartovat sériovou výrobu nových energetických jednotek s uvedeným výkonem.

Připraveni na náročné zakázky
Vybavení firmy, mezi které patří např. moderní svařovací a obráběcí CNC technika, umožňuje i výrobu dílů pro náročná a složitá strojní zařízení, jako jsou třeba rozměrná míchací zařízení pro různé směsi. Díky tomu byla firma schopna dodávat řadu komplikovaných strojních dílů i přesné a složité produkty.
Jako příklad lze uvést několik velkých zakázek pro nizozemskou firmu STM De Ruijter, která dodává zařízení pro vybavení lodí a přístavů, jako jsou zařízení navijáků lan, tj. lanové bubny a jejich rámy (viz obr. 2). Pro manipulaci se sypkými materiály pak při jejich problematické vykládce z lodních prostorů slouží vykládací zařízení využívající podtlak vzduchu, pro které olšovečtí strojaři vyráběli velké nádoby (viz obr. 3).

Certifikovaní profesionálové
Stále větší popularitu mezi zákazníky zaznamenávají také dodávky využívající jedinečné technologie Strojíren Olšovec pro výrobu kruhových polotovarů i z těžce tvářitelných materiálů, např. Hardox 450 různých velikostí i tlouštěk stěn (viz obr. 4). Výroba těchto produktů umožňuje firmě využít i svářečské kapacity pro sváření polotovaru po zakružení díky profesionálnímu týmu svářečů, zpracované WPS s příslušnými WPQR a odborným dozorem se zaměřením na NDT kontrolu dle ČSN EN ISO 9712 sektor W level 2 pro MT i VT. Ten dohlíží na zajištění bezchybnosti všech zámečnických i svařovacích procesů.
Firma má k dispozici moderní svářecí systémy Fronius a za mnohaletou zkušenost v oblasti zámečnické výroby s následným svařováním získala již několik desítek schválených postupů (WPQR) svařování dle ČSN EN ISO 15614 potvrzených certifikací TÜV SÜD, které jsou zaměřeny na metody MIG-131, MAG-135 a Tig 141. Svařování provádí dle certifikátu ČSN EN ISO 3834-2:2005 a certifikátu ČSN EN 1090-1:2009+A1:2011 ve třídě provedení EXC2, přičemž práce zajišťují svářeči se státní zkouškou dle ISO9606.

Josef Vališka
Foto: Strojírny Olšovec

 
Publikováno: 16. 10. 2024 | Počet zobrazení: 9 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano