rossleor asseco murr

AMPO: tři úspěšné dekády ve službách strojírenství

I firmy mají svá jubilea a jedno z nich připadá letos na společnost AMPO ze Žďáru nad Sázavou, která si v tomto roce kromě 30. výročí vzniku připomíná hned několik významných milníků své historie.

 

Sloganem „Dáváme věci do pohybu”, kterým se společnost AMPO prezentuje na českém i slovenském trhu již 30 let, je myšlena ucelená nabídka strojírenských komponent, které jsou pro pohyb potřebné. A právě na tyto komponenty se vedení firmy zaměřilo od samého počátku založení společnosti v roce 1994.
Základ tvoří kompletní paleta pohonných systémů italské společnosti Bonfiglioli Riduttori, která zahrnuje od nejjednodušších šnekových převodovek přes čelní, kuželočelní a planetové převodovky do výše přenášeného krouticího momentu 500 kNm, a dále planetové převodovky aplikované do mobilní techniky, kde ve spojení s hydraulickým pohonem přenášejí síly až 200 000 Nm.   
Spolehlivé zajištění potřeb zákazníků a prosperitu firmy je možné zaručit pouze dostatečnými skladovými zásobami, pohotovou montáží a rychlou expedicí, což však klade nároky na vybalancování optimální rovnováhy všech potřebných faktorů. Za deset let po svém vzniku už v roce 2004 proto firma postavila na zelené louce nové zázemí včetně rozsáhlého skladu a montážního centra.
„Vzhledem k velmi širokému sortimentu a množství modifikací ve spojení s požadavky na rychlost dodávek bylo jediným řešením jít cestou montáže převodovek dle zákaznické specifikace. Tím se podařilo dosáhnout efektivní snížení počtu skladovaných finálních výrobků v zásobách a zkrácení dodacích lhůt především speciálních modifikací pohonů. To zákazníci, vystavení dnes silnému tlaku konkurenčního prostředí, vyžadujícího rychlé vyřízení požadavků, samozřejmě oceňují,“ konstatuje zakladatel a jednatel firmy AMPO Oldřich Poul.

Řezací a kompletační centrum
Obdobný proces zavedla firma i u další ze svých stěžejních komodit – lineárního vedení, jehož základem jsou výrobky tchajwanské značky PMI Precision Motion Industries, kterou AMPO úspěšně zastupuje na českém trhu, od roku 2009. Pro ni firma zřídila ve svém žďárském areálu i Řezací a kompletační centrum, kde jsou sestavovány tzv. zákaznické kity zahrnující kolejnice, vozíky a kuličkové šrouby široké škály různých rozměrů i provedení.
Nabídkové portfolio firmy se snaží reagovat na zajištění pokud možno co nejkomplexnější bezproblémové dodávky, proto první dva zmíněné nosné obory doplňují další strojírenské komponenty pro stavbu strojů od renomovaných výrobců. Jedná se o prvky dopravníků, ze kterých je možné skládat a konfigurovat různé typy,  velikosti a délky dopravníků podle potřeby dopravovaného materiálu. Základem této palety dopravníkových systémů jsou především výrobky firem System Plast, Regal Rexnord a MOVEX, které si společnost AMPO vybrala pro jejich spolehlivost a technické parametry, jež vyhovují nárokům zákaznických řešení.
Strojírenské komponenty dále doplňuje nabídka pneumatických prvků Waircom, kabelové nosiče Brevetti Stendalto, kloubové hřídele Mario Ferri, lineární posuvy Servomech, elektrické vibrátory Italvibras a další řada komponent, především od italských dodavatelů, které zajišťují široký rozsah aplikačních možností. To umožní konstruktérům i nákupčím nekomplikovaný výběr a dodávku od jednoho dodavatele. 

Automatizované řešení skladu
Třicetiletý vývoj výše uvedeného portfolia firmy AMPO si postupem času vyžádal i vývoj systému skladování a manipulace rozrůstající se palety jednotlivých komodit a přechod z konvenčního regálového skladování na moderní automatizované skladovací řešení. To je propojené s firemním softwarem a umožňuje efektivní vyskladňování, evidenci a správu skladu. V současné době má firmy již instalovány čtyři takovéto systémy.
Pro zvýšení operativnosti při dodávkách speciálních požadavků zákazníků firma zřídila i vlastní Centrum obrábění vybavené nejmodernějšími CNC obráběcími stroji a další potřebnou technikou, což jí umožňuje pružně reagovat na požadavky zákazníků, např. v případě různých úprav apod.   
Otěže rodinné firmy i pozici jejího výkonného ředitele mezitím už převzal syn Roman Poul, který úspěšně navázal na dosavadní tradici a pokračuje v jejím rozvoji. Jen v průběhu posledních pěti let investovala firma velkou část volných prostředků do technologického rozvoje montážních center lineárního vedení a převodovek.
V aktuální podobě charakterizují AMPO tři desítky zaměstnanců, na 2000 m2 skladovací plochy, které poskytují prostor pro 150 tisíc položek skladem a úctyhodný počet téměř tisícovku (900) zakázek měsíčně.

Josef Vališka
Foto: AMPO

 
Publikováno: 16. 10. 2024 | Počet zobrazení: 10 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano