rossleor asseco murr

ENGEL předvedl největší vstřikovací stroj na světě

Rakouská společnost ENGEL rozšířila své technické centrum v St. Valentinu o jeden z největších vstřikovacích strojů ze svého standardního portfolia. Jedná se o model duo 5500 combi M.

 

Obří stroj, který měří 32 metrů na délku, 13 metrů na šířku a 6,8 metrů na výšku disponuje uzavírací silou 55 000 kN. Jedná se tak o zdaleka největší stroj technického centra v rakouském Schwertbergu na světě o hmotnosti 545 tun. Společnost ENGEL by chtěla tohoto „drobečka“ využít ve spolupráci se svými zákazníky a partnery k výrobě technologií a komponent ve zcela nových rozměrech.
Tento nejmodernější stroj, který byl vyvinut s ohledem na požadavky automobilového průmyslu a technického vstřikování, má mimořádně velké rozměry upínacích desek, jež pojmou formy o hmotnosti až 150 tun s možnou hmotností výstřiků až 42 kg.

Trendy v automobilové výrobě
V automotive se stále častěji používají větší plastové díly, aby se snížila hmotnost vozidel, zlepšila spotřeba paliva a snížily výrobní náklady. Plasty nabízejí konstrukční flexibilitu, zvyšují odolnost proti korozi a přispívají k dlouhé životnosti a bezpečnosti vozidel. Umožňují také integraci funkčních prvků a snižují počet potřebných jednotlivých dílů. A právě v novém závodě společnosti ENGEL podporují tento trend tím, že díky moderním strojům umožňují výrobu větších plastových dílů.

Nové možnosti vstřikování plastů
Velké plastové díly se doposud vyráběly jinými postupy než vstřikováním, které mají značná omezení. S dostupností tak velkého vstřikovacího stroje jako je duo 5500 combi M, se nyní otevírají rozsáhlé možnosti pro vývoj i vzorkování dílů a technologií. Nabídka tohoto stroje posiluje roli společnosti ENGEL jako tvůrce nových technologií a umožňuje zákazníkům i partnerům aktivně pokračovat ve vývoji nových rozměrů a rozšiřovat možnosti vstřikování.

Už samotná velikost stroje je působivá, stejně jako široká škála kombinací materiálů a technologií, které podporuje:

- Clearmelt - Potahování viditelných částí PUR materiálem.
- Foammelt - Vstřikování pěny pro lehké konstrukce a snížení deformací.
- Organomelt - Procesy s dlouhým vyztužením skleněnými vlákny nebo páskou.
- Coinmelt - Vstřikování pod tlakem.
- Optimelt - Vysoce kvalitní optické díly z průhledných plastů.
- Combimelt - Vícebarevné vstřikování plastů.
- Foilmelt - Zpětné vstřikování dekorativních/funkčních fólií.

Nové technické centrum ve Schwertbergu pokrývá všechny oblasti použití pro automobilový průmysl a technické vstřikování plastů.



Nejmodernější technologie a digitální asistenční systémy
Stroj duo 5500 combi M představuje nejnovější technologii vstřikování plastů. Je vybaven dvěma pohyblivými (kombinovanými a samostatně ovladatelnými) horizontálními vstřikovacími jednotkami a vstřikovací jednotkou combi M. Je také vybaven dvěma šestiosými kloubovými roboty ENGEL easix pro flexibilní a efektivní automatizaci.
Pro aplikace PU jsou k dispozici dva systémy Cannon, jeden pro maloobjemové a druhý pro velkoobjemové aplikace. Odpovídající dávkovací jednotka navíc umožňuje barvení polyuretanů a vytváření zajímavých designů.
Všechny digitální asistenční systémy jsou integrovány do řízení stroje, což umožňuje energeticky úspornou, udržitelnou a efektivní výrobu při optimalizaci procesů.

Být první díky flexibilitě, inovacím a rozsáhlému know-how
Žádný jiný výrobce nevyrobil tolik vstřikovacích strojů této velikosti jako společnost ENGEL, což jí dává rozsáhlé zkušenosti, z nichž mohou těžit její zákazníci. Aktivní instalací stroje této velikosti společnost ENGEL zdůrazňuje svůj závazek k technologickému prvenství, inovacím, udržitelnosti a orientaci na zákazníka, který podtrhuje motto „be the first“.
Technické centrum společnosti ENGEL potvrzuje uvedením stroje duo 5500 combi M svou roli předního centra pro testování nových technologií a úzkou spolupráci s průmyslem při prosazování nových možností vstřikování. Stroj umožňuje testování a vývoj stávajících i nových zákaznických projektů v reálných podmínkách a na neutrální půdě. To zahrnuje zkoušky nástrojů i materiálů a vývoj nových výrobních technologií.
Výrobci velkých a složitých plastových dílů i výrobci nástrojů si nyní mohou otestovat proveditelnost a implementaci již v rané fázi projektu. Tím se výrazně zkracuje doba uvedení na trh a předchází se nákladným následným chybám díky včasné identifikaci a eliminaci zdrojů chyb. Zájemci z řad výrobců vstřikovacích forem si mohou zařízení rezervovat prostřednictvím svého obchodního zástupce ve společnosti ENGEL nebo na adrese: sales@engel.at.

Petr Kostolník z podkladů ENGEL
Foto: ENGEL

 
Publikováno: 16. 10. 2024 | Počet zobrazení: 9 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano