rossleor asseco murr

Pomocník pro maximální efektivitu výroby

Současné výrobní firmy už velmi dobře vědí, že aby obstály v tvrdé konkurenci trhu, zejména pokud jde o levné produkty z východu, nestačí jen vyrábět kvalitní produkty. Je třeba je též vyrábět velmi efektivně.

 

Právě v tom jim dokáží skvěle pomoci specializované IT produkty. Jedním z těch, které pomohou nejlépe, je modul Výroba od společnosti Gatema IT.
Modul Výroba je komplexním řešením pro výrobní procesy propojeným s ERP systémy Helios iNuvio a Helios Nephrite od Asseco Solutions. Pokrývá všechny aspekty výrobního procesu od plánování a kalkulace až po realizaci a vyhodnocení. Díky tomu nabízí firmám komplexní nástroj pro zefektivnění a optimalizaci výroby.
Mezi jeho klíčové funkce patří Plánování výroby. To umožňuje firmám detailně plánovat výrobu s ohledem na dostupné kapacity, materiál i termíny dodání, což vede k efektivnějšímu využití zdrojů a zkrácení dodacích lhůt.
„Další velmi užitečnou funkcí modulu Výroba je Kalkulace výrobních nákladů. Jeho prostřednictvím firmy dokáží přesně kalkulovat výrobní náklady, a to s rozpadem na jednotlivé položky. To pomáhá firmám lépe řídit ceny a dosahovat vyšší marže,“ říká Petr Vařeka, vedoucí implementačního týmu ERP Helios z Gatema IT.
Za zmínku bezesporu stojí též Řízení výroby v rámci modulu Výroba. Díky němu lze efektivně řídit výrobní procesy v reálném čase. To zahrnuje sledování stavu výroby, evidenci spotřeby materiálu a práci s výrobními příkazy.
A konečně – last but not least – funkcionalita Vyhodnocení výroby. Modul Výroba díky němu vyhodnocuje efektivitu výroby a pomáhá identifikovat oblasti pro zlepšení. To přináší neustálé zlepšování výrobních procesů a dosahování vyšších produkčních výsledků.

Technická příprava výroby
Výrobní podniky využívají Helios k technické přípravě výroby, umí vypočítat a sledovat výrobní náklady, evidovat výrobní kroky a přehledně naplánovat materiálové i kapacitní zajištění požadavků na výrobu.
„Nástroj samozřejmě dokáže registrovat změny ve vyráběném sortimentu a umí průběžně upravovat množství produkce, případně reaguje na aktuální stav objednávek i specifických přání zákazníků. Výrobní modul navíc podporuje obchodní procesy a poskytuje informace o dodacích lhůtách a cenách, monitoruje rozpracovanost i náklady výrobků zadaných do výroby,“ vysvětluje Petr Vařeka.
Výrobní ředitel má díky nabídkovému řízení už v obchodní fázi konkrétní informace o tom, co se ve výrobě chystá a jaké to má dopady na plán výroby. Tvorba technické přípravy výroby (TPV) je založená na kódech změn s datovou platností a umožňuje přesnou evidenci vývoje výrobní dokumentace.
Součástí plánování výroby je vlastní plánovací proces, který využívá některé algoritmy APS řešení, například kombinaci zpětného a dopředního plánování, optimalizaci výrobních a mezioperačních časů a řazení dávek na jednotlivých pracovištích.
Systém je připraven reagovat pružně na neočekávané skutečnosti, jako je například nemoc pracovníka, odstávka stroje nebo realizace urgentní zakázky s nejvyšší prioritou. Jedním z nabízených nástrojů je vizualizace celého výrobního plánu a EDI komunikace.
Petr Vařeka zdůrazňuje význam modulu Výroba pro firmy už od příjmu objednávky: „Na začátku chceme, aby se objednávka automatizovaně načetla do ERP Helios a workflow systému zajistil zaslání podstatných informací na oddělení přípravy dat a obchodní i nákupní oddělení. Tímto se zkracuje doba celého procesu zadávání dat do ERP. Dále odpadá složitost kontroly dat na přípravu a v TPV odpadá tvorba výrobního postupu, protože tyhle kroky umíme v ERP Helios automatizovat. Tak nehrozí, že se někdo při přepisu požadavků parametrů zákazníka splete a začne nežádoucí výroba. Vše je automatizováno v modulu Výroba.“

30 let spolu, 30 let zkušeností
Asseco Solutions s ERP Helios jsou klíčovými hráči na českém a slovenském trhu již více než 30 let. Tak dlouho již také trvá partnerství s Gatema IT, které vzniklo z jednoduchého důvodu: Gatema hledala vhodný systém pro výrobní část svého holdingu a našla ho v Heliosu. Dnes Gatema IT nejenže participuje na vývoji výrobních modulů Helios, ale také vyvíjí oblíbená integrační řešení Gatema WMS a Gatema MES, mimo jiné dostupná na nové platformě Asseco Solutions AVAplace. Je ale jasné, že díky dlouhodobému partnerství obou firem jsou výrobní moduly ERP Helios osvědčené, což dokazuje široké spektrum referencí.

Petr Jiras
Foto: Gatema IT

 
Publikováno: 16. 10. 2024 | Počet zobrazení: 9 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano