rossleor asseco murr

Inovace v přímém přenosu

Jedním z hlavních lákadel letošního ročníku MSV Brno je Digitální továrna 2.0, která umožňuje se na jednom místě seznámit s nejnovějšími trendy a technologiemi v oblasti digitalizace a automatizace průmyslu, klíčovými faktory úspěchu průmyslových firem.

 

Projekt Digitální továrna 2.0, jehož Zlatým partnerem je letos Národní centrum Průmyslu 4.0, již po páté přinese návštěvníkům veletrhu možnost nahlédnout do budoucnosti průmyslové výroby. Společně s RICAIP Testbed Praha a společnostmi KUKA, Siemens, Českou spořitelnou, Smart Informatics, T-Mobile, Deprag, DEL a evropským inovačním společenstvím EIT Manufacturing představí v pavilonu F na ploše přes 300 m2 řešení pro efektivní, udržitelnou a inovativní výrobu.
Součástí expozice bude i digitální stage s bohatým programem přednášek, diskuzí a prezentací. Návštěvníci tak budou moci na jednom místě konzultovat nejen inovace a technologie, ale i možnosti jejich financování, včetně dotačních příležitostí.

Průmysl a výzkum, praxe i teorie ruku v ruce
A co konkrétně letos v rámci sekce Digitální továrna 2.0 bude k vidění? Například reálné aplikace Průmyslu 4.0, které sdružují partnery z komerční a akademické sféry – RICAIP Testbed Praha předvede koncept postavený na třech samostatných robotických buňkách propojených pomocí systému sběru dat a jejich následné analýzy. V jedné z nich budou např. roboty KUKA na zmenšené modelové baterii z elektromobilu prezentovat tzv. retrofiting vysloužilých modulů, jež mohou sloužit jako záložní zdroje energie apod. Další buňka bude demonstrovat systém strojového vidění a učení, který umožňuje robotům manipulovat s různými předměty. Veškeré systémy budou napojeny na průmyslovou 5G síť od T-Mobile.
V Digitální továrně 2.0 budou letos zastoupeny více než tři desítky firem. Figurují mezi nimi např. společnost Asseco CEIT, která představí AGV Systém F800AP s pokročilými navigačními schopnostmi a bezpečnostními funkcemi pro zvyšování produktivity a optimalizaci logistických procesů, firma Bartech zase systém xMost MES umožňující sledovat výrobu v reálném čase a okamžitě reagovat na nestandardní situace, jako jsou dlouhé prostoje či neobvyklá spotřeba energie. Microsys bude demonstrovat SCADA systém Promotic s pokročilými funkcemi pro vizualizaci, monitorování a řízení technologických procesů, polská firma Eurotronic pak software pro řízení údržby a oprav, který umožňuje plánovat, sledovat a analyzovat všechny aspekty související s údržbou strojů a zařízení.

Zaměřeno na AI i kyberbezpečnost
Společnost Gedis Distribution bude prezentovat Proficy CSense, řešení pro zvyšování produktivity, které dokáže monitorovat, analyzovat, predikovat, simulovat a optimalizovat nastavené hodnoty v procesech, a QPAG Digital 100% vizuální kontrolu s využitím AI a propojení možností 7osého kobota Kassow, pro sériovou výrobu. Český start-up 4dot představí senzor vibrací PM3 a patentovaný tenzometr, které byly vyvinuté speciálně pro tvářecí stroje, firma Invanta pak inovativní řešení založené na strojovém vidění a AI, snižující počet zranění na pracovišti. Společnost Bossard zase unikátní systémy a technologie pro zefektivnění a optimalizaci logistických procesů pro výrobu i sklady.
Návštěvníci se seznámí s nabídkou firem Act-in CZ, AMCEF, Asseco Solutions, Central European Automation Holding, Easy Software, ELA Blockchain Services, Hardwario, ITeuro, KPB Intra, MCAE Systems, Raynet, Siemens Digital Industries Software, Software 602, Sudop CIT, Beckhoff Automation, Visometry či Compas automatizace, a zastoupena bude i Elektrotechnická asociace ČR.
Nezanedbatelnou, ač často opomíjenou, je v souvislosti s rozvojem moderní průmyslové výroby i problematika kybernetické bezpečnosti – té se bude na MSV věnovat Colonnade Insurance, specializovaná pojišťovna, jejíž doménou jsou právě kybernetická rizika, pojištění manažerů nebo přerušení provozu.

Více o projektu na www.msvbrno.cz

Josef Vališka
Foto a zdroj: BVV

 
Publikováno: 16. 10. 2024 | Počet zobrazení: 9 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano