rossleor asseco murr

Nově v novém – Profika na Slovensku

V létě letošního roku dostavěla společnost Profika svou novou prodejní a servisní základnu CNC techniky ve středoslovenské obci Kriváň, a 25. září se tak mohlo uskutečnit její slavnostní otevření.

 

Nový slovenský areál, kde je soustředěn nejen široký sortiment nejmodernějších nových CNC obráběcích strojů, ale i servisní zázemí se zkušeným personálem včetně skladu náhradních dílů, umožňuje nabízet zákazníkům krátké dodací lhůty a okamžitou servisní podporu jak po telefonu, tak i výjezdem.
„Impulsem k vystavění takto vybavené pobočky na Slovensku bylo, že jsme cítili potřebu zřídit kvalitní profesionální servisní zázemí našim zákazníkům,“ říká Jakub Kaufman, konstruktér robotických systémů Profika, kterého jsme vyzpovídali na slavnostním otevření pobočky.

„Slovenské zákazníky jsme obsluhovali nejdříve přes partnerskou slovenskou firmu, která se ale začala více věnovat výrobě jako takové. My jsme potřebovali, aby se někdo naplno soustředil na prodej i následný servis. Na Slovensku totiž vidíme velký potenciál a stejně jako v Česku se snažíme využít příležitost i tady. To, co vyděláme, investujeme zpátky do firmy a tím rosteme. V sídle firmy v Benátkách nad Jizerou už máme k dispozici dva a půl tisíce m2, takže další krok byla investice na Slovensku,“ komentuje Jakub Kaufman a doplňuje: „Zaměřujeme se hlavně na střední a menší strojírenské podniky z nejrůznějších odvětví, často rodinné firmy, ty jsou nám ostatně také nejblíže, protože sami jsme takovou firmou a dokážeme pochopit jejich potřeby i situaci. Navíc se nám s nimi dobře spolupracuje.“
Jak uvedl David Strunz, vedoucí prodeje Slovensko, který bude v kriváňské pobočce zodpovídat za „byznysovou“ část projektu, tedy prodeje strojů, jež firma na český a slovenský trh dodává, nejde rozhodně o nějaký krok do neznáma. Profika působí na Slovensku už poměrně dlouhou dobu, a vytvořila si tam dobrou pozici.
„Máme zde již mezi 200 a 300 prodanými stroji Hyundai WIA a Hanwha, a od teď jsme na Slovensku sami za sebe. Otevíráme plnohodnotné zastoupení s portfoliem nových skladových strojů. Naším cílem je růst. Posunuli jsme péči o slovenské zákazníky blíže za nimi a do vlastních rukou, tzn., že už nejdeme přes prostředníky, u kterých jsme někdy nebyli schopni stoprocentně uhlídat a garantovat požadovanou kvalitu, rychlost a prozákaznický přístup. Tím, že nyní řešíme všechno sami, je možná náročnější, ale máme nad vším plnou kontrolu,“ říká David Strunz.  
„Velmi důležitým faktorem je i časová kvalita, kterou se tak podaří získat,“ doplňuje Jakub Kaufman. Jelikož se dosud vše odehrávalo přes slovenskou firmu, která Profiku na slovenském trhu zastupovala, ale neměla vlastní showroom a dedikované servisní zázemí, odehrával se prodej strojů a případné velké servisy přes technické zázemí v Benátkách nad Jizerou.

„Časové zdržení tak mohlo být trochu delší, a to je to poslední, co zákazník potřebuje. V dnešní době chce každý kupovat hlavně stroje skladem, a co nejdříve, aby je měl do dvou týdnů v hale a mohl vyrábět. Doba je velmi rychlá a turbulentní, proto musíme být schopni také hodně rychle reagovat. Je důležité, že zde máme potřebné zázemí, hlavně servisní, ale i prodejní,“ konstatuje Jakub Kaufman.
Tomu by mělo výrazně pomoci i promyšlené strategické umístění v průmyslové zóně Kriváň. Z této industriální centrální části Slovenska je víceméně stejně dobrá dojezdová vzdálenost jak do západní, tak i východní části slovenského kraje a do regionů na severu i na jihu země, zatímco dislokace třeba v klasické průmyslové oblasti Pováží, by komplikovalo obsluhu zákazníků např. v Košickém kraji.
Výhodou je i přímé sousedství s místní firmou KOPS, jedním z významných zákazníků Profiky, s níž ji pojí dlouholeté přátelské vztahy a letitá spolupráce. Obrábění na strojích, jež pro ni Profika dodala, mohli vidět i účastníci slavnostního zahájení nové pobočky při exkurzi do jejich provozů, kde KOPS využívá až 13 strojů z portfolia Profiky.
Nově zřízené slovenské zastoupení začíná s třemi zaměstnanci, což rozhodně není cílový stav a počítá se postupně s dalším růstem. A i když „startovní“ pozice jsou nyní zajišťovány také českými pracovníky, Profika plánuje spoléhat hlavně na zkušené místní odborníky.
Prvními stroji, které obsadily nově otevřenou halu vybavenou portálovým jeřábem s nosností 20 tun, jsou dlouhotočný CNC automat "SwissType" Hanwha XD 26III, dva stroje od Hyundai WIA – SE2200LSY a KF5600II, dále pak univerzální snadno přestavitelné robotizační řešení v podobě robotické buňky Profika RoboStack Linear, a jako zajímavost mohli návštěvníci slavnostního zahájení využít služeb speciálního kobota na opékání a servírování oplatek, kterého vytvořil Jakub Kaufman jako netradiční robotickou aplikaci. Nabízené a prezentované strojírenské vybavení doplňují automatické podavače tyčí AutoBar, odsávání a filtrace vzduchu z pracovního prostoru stroje AR Filtrazioni.

Josef Vališka
Foto: Tereza Holá, Petr Kostolník

 
Publikováno: 16. 10. 2024 | Počet zobrazení: 10 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano