rossleor asseco murr

Za automatizací do Brodu

Většině lidí je Havlíčkův Brod znám díky slavnému rodákovi Karlu Havlíčku Borovskému, význačné osobnosti českého národního obrození, ale v moderní průmyslové historii je spjat hlavně s tamní firmou B:TECH, která se během pouhých dvou dekád vyšvihla mezi elitu automatizační branže.

 

Automatizačním specialistům nemusíme firmu B:TECH představovat. Tento český dodavatel automatizačních řešení slaví úspěchy nejen na domácím trhu, ale může se pochlubit i rozsáhlou plejádou velkých zahraničních projektů. Na kontě jich má již stovky po celém světě napříč průmyslovými segmenty. Před pěti lety doplnilo nabídkové portfolio firmy i posílení o samostatnou robotickou divizi, která logicky navázala na dosavadní aktivity, s níž přišlo i vlastní konstrukční oddělení.

V hlavní roli FANUC
Robotizaci firma B:TECH realizovala v rámci svých automatizačních řešení již dříve, ale od počátku robotické divize získala plnohodnotné postavení a dodávky robotizovaných pracovišť, jejich školení i servis figurují v nabídce jako regulérní služba. Pokud jde o roboty jako takové, zaměřuje se na světové výrobce, a to především na produkty firmy FANUC, s níž pojí B:TECH dlouholetá historie vzájemné spolupráce v roli systémového integrátora.
A právě poslední novinka s aplikací robotického ramena této značky byla i důvodem naší návštěvy v havlíčkobrodském sídle firmy, kde nám ji představili Ing. Tomáš Sedláček, Business Leader Robotics v B:TECH, a Jakub Kupka z firmy FANUC. Jde o univerzální robotické pracoviště pro obsluhu CNC stroje s využitím kolaborativního robota na základně o rozměru standardní europalety (80 x 120 cm). Pracoviště, které bylo původně vyvinuté jako zákaznické řešení, je převozitelné pomocí běžného paletového vozíku a jednoduše zapojitelné, takže v případě potřeby není problém robota přesunout k jinému stroji či pracovišti na lince v rámci jedné výrobní směny. Zprovoznění robotického pracoviště po přesunu na požadované místo je tak otázkou pouhých několika minut.
Prvotní zprovoznění robota, včetně všech potřebných kalibrací, kontrol a ověřování nejrůznějších funkcí, zabere nejvýše jeden den. Při prvním nastavení je důležité věnovat pozornost přesnému umístění na danou pozici, kontrole jeho vyrovnání a nastavení robota pomocí tzv. teachovacího bodu tak, aby bylo zajištěno, že rameno bude sahat vždy do korektní pozice pro konkrétní díl k založení do stroje (který není součástí základny). Po ověření je možné spustit automatický proces.
Robot si pomocí ramena umí i sám otevřít a vysunout zásuvku s díly, z níž si poté odebírá komponenty pro podávání k obráběcí operaci. Aby byla zásuvka stabilní, sama se zaaretuje do požadované pozice.
Jako EOT byla použita chapadla firmy Festo, ale vylepšená a upravená konstruktéry z B:TECHu podle požadavků zákazníka na zadanou operaci. Konkrétně šlo o dvoustranný gripper osazený na jedné straně dvouprstým uchopovačem, který je využíván i pro otevírání a vysunutí zásuvky s díly, na protilehlé straně pak čtyřnásobný uchopovač pro manipulaci s až čtyřmi díly současně, přičemž jeho výkyvné prsty zajišťují, aby veškerá manipulace s obrobky, jejich vyzvedávání, zakládání do stroje i odebírání hotové produkce probíhaly bezpečně a bez kolizních stavů.

Když stroje obsluhují stroje
Zákazníkovi již bylo robotické pracoviště prodáno jako standardizované řešení, a firma s ním má velké záměry. Kromě aktuální verze, která se nyní připravuje na předání, je v přípravě již větší platforma.
Aplikační použití je podle Tomáše Sedláčka poměrně široké – první exemplář byl vytvořen pro strojírenství, kde by mohl nahradit lidskou obsluhu výrobního CNC stroje, ale uplatnění by mělo mobilní robotické zařízení najít v mnohem rozsáhlejším spektru nasazení. Jako další významný segment, kde může novinka najít využití (opět jako náhrada lidské pracovní síly), je např. pozice na konci výrobní linky, kde se odebírá a překládá na paletu určitý produkt, nebo odesílá do další fáze k sekundárnímu balení apod.
Vývoj od nápadu až po realizaci finálního produktu zabral zhruba necelý rok, stěžejní práce na projektu pak asi půl roku. A obdobný časový horizont lze očekávat i z pohledu ROI, tj. předpokládané doby, kdy se investice do robotického pracoviště zákazníkům zaplatí. To samozřejmě závisí na řadě faktorů, mezi něž patří např. i vybavení robota, směnnosti pracoviště, na které má být nasazen apod. Ale podle modelových propočtů by se ROI měla pohybovat (při předpokládaném dvousměnném provozu) kolem jednoho roku.
Pracoviště je postaveno jako modulární řešení, aby mohlo obsluhovat i vícesměnný provoz (např. přes noc). Konstrukčně může základna pojmout až šest zásuvek s díly, z nichž pak robot zásobuje stroj bez potřeby lidské obsluhy. Ta jen musí před zahájením bezobslužné směny přihrádky naplnit zásobou dílů. Tato skutečnost odpovídá potřebám moderních výrobních vícestrojových pracovišť, kdy má obsluha na starosti hned několik strojů. Výhledově k jejich obsluze člověk ani nebude zapotřebí, jen jednou za čas personál doplní potřebný materiál. Jinými slovy: Obsluha před odchodem z odpolední směny naplní zásobníky a ráno po nástupu první směny už bude mít stroj vyrobený určitý počet kusů produktů bez zásahu lidského faktoru.

Tržní příležitost podpořená výhodami
Jak konstatují odborníci z B:TECHu, na trhu už sice podobná řešení existují a koncepce takovýchto mobilních pracovišť je známá, ale prozatím nenašla široké uplatnění, a to především z důvodu finanční návratnosti. Například americký konkurenční produkt je z hlediska investiční náročnosti natolik v jiné kategorii, že doba návratnosti investice je s vyvinutým produktem od firmy B:TECH nesrovnatelná. O evropské certifikaci a rychle dostupném místním servisním zázemí nemluvě. I to jsou faktory, na něž havlíčkobrodští automatizátoři (kromě zmíněných minimálních nároků na obsluhu a zprovoznění) spoléhají ve svém plánu dostat tato unifikovaná (případně modifikovaná) robotizovaná pracoviště na trh v širším měřítku. Svůj optimismus opírají především o mnohaleté zkušenosti v roli systémového integrátora, které jsou při takovýchto dodávkách zařízení na míru zcela klíčové.
Integrátor navíc coby dodavatel garantuje komplexní funkčnost prověřeného produktu jako celku, nejen jeho některých částí, což není u alternativních řešení vždy pravidlem, včetně analýzy rizik apod. A nemalou úlohu v tom hraje právě primární osazení koboty FANUC, které díky velmi prozákaznicky orientovanému zaměření značky mohou nabídnout stejné podmínky. Ať už jde o dostupnost, rychlost i kvalitu odborné servisní a technické podpory pro české i slovenské uživatele.
Z hlediska B:TECHu jde o vysoce spolehlivé prověřené produkty, s nimiž mají měřením i praxí potvrzené zkušenosti jak firma samotná, tak i zákazníci. Pro své roboty FANUC dokonce garantuje bezprecedentní záruku dlouhodobé (deklarované dokonce jako doživotní!) dostupnosti náhradních dílů, jakou nenabízí žádná jiná značka této kategorie. Pracoviště jako celek ovšem plně servisuje B:TECH, který rovněž zaškoluje u zákazníka jeho obsluhu.
Takže v souhrnu poměru výkonových parametrů, ceny a kvality, představuje novinka s robotickým ramenem to nejlepší, co lze v dané oblasti na českém trhu získat, konstatuje Business Leader Robotics Tomáš Sedláček.

Josef Vališka
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 16. 10. 2024 | Počet zobrazení: 13 | Počet přeposlání: 0 článek mě zaujal 1
Zaujal Vás tento článek?
Ano