V lednu ceny obědů povyrostly
Ceny obědů v restauracích v Česku se v lednu vyšplhaly na rekordní průměrnou cenu 157 Kč. To je o celých 13 korun více než před rokem, jak vyplývá z dat plateb stravenkovými kartami Sodexo Benefity.
„V tuto chvíli se lidé ve většině krajů nenaobědvají ani za daňově nejvýhodnější stravenku, jejíž hodnota je pro letošek také rekordní. K jejímu navyšování dochází vždy v lednu a pro rok 2022 je stanovena na 150 Kč. Tuto sumu ve stravence ale dostává málokdo. Firmy nejčastěji svým zaměstnancům poskytují 100 Kč na den, a to nestačí na oběd už nikde,“ dodává.
Z dat Sodexo také vyplývá, že zdražování v restauracích je přímo úměrné odlivu zákazníků se stravenkami směrem k obchodům s potravinami a posilují také online hráči s dovozem jídla nebo potravin. Lidé hledají způsoby, jak ušetřit a dle dat si mnohem častěji vaří doma z nakoupených surovin, což zřejmě souvisí i se změnou chování v důsledku pandemie covid. Zároveň ale platí, že lidé se stravenkami chodí do restaurací až třikrát častěji než ti bez nich.
Průměrné útraty za oběd (Zdroj: Sodexo, leden 2022).
„Stravenky jsou tak ideálním způsobem, jak zaměstnancům přilepšit a zároveň podpořit restaurace pod tlakem odlivu zákazníků v důsledku lockdownů a zavedení stravovacího paušálu,“ vysvětluje Jan Michelfeit.